Wie ben ik?

Kunst van het leven

Mijn naam is Janneke van den Berg. Ik ben Pedagoog & Begeleidingskundige, wat betekent dat ik mensen begeleid in hun ontwikkeling op meerdere niveaus. Binnen het vakgebied van de Begeleidingskunde heb ik me verder gespecialiseerd in coaching, supervisie en persoonlijk/professionele ontwikkeling.

Als dochter van kunstenaars ben ik grootgebracht met kleur, kijken naar laagjes, bedenken en creëren. Het zoeken naar de juiste ingrediënten en het vinden van een mooie balans is vaak waar het om gaat. Kunst als metafoor inzetten voor werk en leven geeft naar mijn idee ruimte om te creëren, ruimte om te kijken, het vraagt om stilstaan en reflectie.

De juiste balans vind je door de goede verhoudingen toe te passen, de juiste kleurmatch te vinden. Dat is een dynamisch proces en is altijd in ontwikkeling. Lees verder bij:  ‘Mijn Loopbaan’ 

 

Vieringen, mijlpalen, maar ook pijn en verdriet, ze horen allemaal bij het leven. Deze ervaringen samen maken je leven, ze maken je mens. Zo moeten we werken om de hypotheek te betalen, een weekendje weg te kunnen, alles hoort erbij en niets is de mens vreemd.  We willen altijd naar een zogenoemde  zone van  ‘comfort’ – een staat van zijn die ons rust, ontspanning en vertrouwen geeft. Vanuit die plek kunnen we de onrust en spanning weer opzoeken en toelaten, deze is nodig om ons te kunnen blijven ontwikkelen. Te blijven groeien.

We zoeken ‘het’ dus ook op, maar weten soms niet goed ‘hoe’ vorm te geven. Of wat er dan anders moet, het is te veel. Er is sprake van ‘over’spanning. We kampen met vragen als: wie ben ik? Wat beteken ik voor de ander, voor mijn werk, doe ik het wel goed (genoeg)? Dit vraagt om stilstaan en kijken, terug naar het comfort, terug naar de basis.

Je kunt het vergelijken met een schilderij. Deze blijft altijd mooi wanneer er een sterke basis is, een goed en stevig canvas waar op wordt geschilderd, de juiste kleuren worden gebruikt.  Een gerecht kan een klassieker genoemd worden op het moment dat de juiste verhouding is gevonden en de pure ingrediënten hierdoor tot zijn recht komen. Bij de mens is dat niet anders. Bij tijden is een opfris nodig, een onderhoud. Dat vraagt om kijken naar de laagjes van jezelf.